Prima pagina Scurt istoric  MisiuneArticole din ziare Grup tinta  Servicii  Galerii foto Filme centru 
            Cum pot ajuta ?    Parteneri    Spune-ti parerile !    Contact


 Noutati la Centrul de zi DanutDoamna JANA TIGAERU -Invatatoarea care a facut 4.000 de ore de munca voluntara (29-09-2010)

Invatatoarea care a facut 4.000 de ore de munca voluntara
De, Silvia Vrinceanu Nichita | 11.12.2009 ( Afisari: 975)

Jana Tigaeru, de la Scoala din Brosteni, a fost selectionata ca fiind unul dintre cei mai buni 50 de voluntari din tara “Nominalizarea Centrului de zi «Danut» si a doamnei invatatoare vine ca o recunoastere si o confirmare a muncii de echipa si implicarii noastre benefice in folosul comunitatii rurale”, spune Elisaveta Norocea, initiatoarea proiectului Centrul “Danut” unde 35 de copii frecventeaza centrul si, dintre ei, au fost selectati 12 pusti talentati care au pus bazele grupului vocal “Danut”

 

Centrul de zi “Danut” din comuna Brosteni da adevarate exemple de voluntariat, generozitate, altruism si implicare in comunitate, intr-o perioada in care nimic aproape nu se mai face fara bani. Recent, institutia sociala a avut o intilnire speciala in cadrul unui eveniment dedicat Zilei Internationale a Voluntariatului, in care s-au impartasit idei, experiente si au avut loc discutii referitoare la necesitatea implicarii voluntarilor in comunitate. Cu aceasta ocazie au fost prezentate “Ghidul bunelor practici in lucrul cu voluntarii” si editia a treia a revistei “Portret de Voluntar” editate de Asociatia Centrul National de Voluntariat “Pro Vobis” in cadrul proiectului “Dezvoltarea institutionala a organizatiilor care lucreaza cu voluntari”, finantat de Programul Phare 2006.
“In cadrul acestui proiect, Centrul de zi “Danut” din comuna Brosteni a aplicat alaturi de alte zeci de asociatii si fundatii cu renume din tara si a obtinut nominalizarea la categoria "Portret de Voluntar” pentru invatatoarea Jana Tigaeru, educatoarea Mimi Sbirciog, profesorii Lucian Batog, Ioana Rosu, Vasile Tarciniu, Diana Tanase, Gabriela Melu Butu, Delia Cojocariu si Cati Galoiu. Toti acestia sint alaturi de copiii satului si lucreaza ca voluntari la centru in timpul lor liber. In urma incheierii nominalizarilor si a analizei activitatilor, invatatoarea Jana Tigaeru, de la Scoala din Brosteni, a fost selectionata ca fiind unul dintre cei mai buni 50 de voluntari din tara, insumind un numar record de ore de voluntariat, peste 4.000. Asta inseamna ca invatatoarea a dedicat centrului peste 166 de zile din viata sa. Dascalul se afla alaturi de copiii de la centrul din satul Pitulusa inca de la infiintare si reprezinta un model pentru cei mici. “Nominalizarea Centrului de zi «Danut» si a doamnei invatatoare Jana Tigaieru vine ca o recunoastere si o confirmare a muncii de echipa si implicarii noastre benefice in folosul comunitatii rurale. Am demonstrat, ca si la nominalizarea de la “Gala Oameni pentru Oameni”, ca noi sintem oamenii care se dedica binelui comunitatii fara a astepta multumirea acesteia si fara un buget alocat de autoritatile locale. Vrem sa oferim in continuare servicii de calitate recunoscute si apreciate la nivel national”, ne-a declarat psihologul Elisaveta Norocea, cea care a pus pe picioare Centrul de zi “Danut”, in memoria fiului sau pierdut.

“Retraiesc cu fiecare generatie inceputul carierei”

Activitatea de voluntariat a invatatoarei Jana Tigaeru a inceput odata cu deschiderea Centrului de Zi “Danut”, in februarie 2006. Recent, ea a aparut si in revista dedicata celor mai buni voluntari, editata de Centrul National de Volunariat. “Sint cadru didactic de peste 35 de ani. Frumusetea misiunii de dascal m-a ajutat sa-mi indeplinesc cu pasiune si daruire menirea pe pamint. Iubesc copiii si retraiesc cu fiecare generatie inceputul carierei. Sint o persoana calma, perserverenta, tenace, implicata in viata comunitatii rurale. Ca voluntar al Centrului de zi “Danut”, am dobindit si trait experiente noi, avind in vedere multitudinea de copii cu care am relationat, dar mai ales mi-am format abilitatea de-a lucra cu elevii cu cerinte educative speciale. Aici lucrez cu copii, in stilul pedagogiei moderne, diferentiat, cu activitati centrate pe copil, in functie de potentialul sau, punind accent deosebit pe creativitatea sa. Am invatat ce inseamna lucrul in echipa, importanta relatiilor sociale dincolo de catedra, dar mai ales s-a dezvoltat sentimentul apartenetei si al utilitatii in cadrul grupului, oferindu-mi satisfactii atit de ordin profesional, moral, dar si emotional”, a declarat invatatoarea Jana Tigaeru din satul Capatanu. Avind in vedere ca programul centrului se desfasoara in fiecare dupa-amiaza si uneori si la sfirsit de saptamina, cind au loc activitati cultural -artistice, invatatoarea a realizat un numar impresionant de ore de voluntariat. Invatatoarea este cea care coordoneaza programul de sprijinire in efectuarea temelor copiilor cu cerinte educative speciale, dar si initiatoarea grupului vocal. Inzestrata de Dumnezeu cu o voce de aur, prin daruirea si priceperea sa a insuflat copiilor dragostea pentru cintec, spune prietena de suflet si colaboratoarea ei Elisaveta Norocea.
Astfel, din cei 35 de copii care frecventeaza centrul au fost selectati 12 copii talentati si a infiintat grupul vocal “Danut”, care abordeaza atit muzica populara, usoara si religioasa. De asemenea, coordoneaza activitatile de voluntariat si grupa de teatru scolar si social, ocupindu-se atit de repetitii cit si de recuzita. Copiii muncesc de zor pentru pregatirea unui spectacol de colinde care va avea loc pe 15 decembrie, iar pe 21 decembrie vor fi vedete la un spectacol caritabil dedicat copiilor cu care soarta a fost nedreapta. In paralel, initiatorii si volunarii cauta surse de finantare pentru infiintarea unei sali multifunctionale pentru centru. Cei care vor sa-i ajute sint bineveniti la centrul din Brosteni. (Silvia VRINCEANU)

Creatie literara -eseuri cu tema religioasa realizate de copiii Centrului ,,DANUT'' (29-09-2010)

               Lucrarea a obtinut  premiul al II- lea la   Concursul de spiritualitate creştină - SFINTII -PRIETENII NOSTRI si

"Sfântul Gheorghe - Purtătorul de biruinţă"din 23.04.2010 organizat de pr. paroh Pătrăşcanu Lucreţiu Dan. 

    

                                             SFINTII-PRIETENII NOSTRI

                                                                                                                                                                                                             

                                                                       ,,Minunat este Dumnezeu intre

                                                                     Sfintii Sai, Dumnezeul lui Israel...”

                                                                                                      Psalmul 67,36

                        

                Viata fiecarui om  este marcata de o serie de modele .Inca de la cele mai fragede varste,copiii spun ca vor sa semene cu mama, cu tata sau cu un personaj din poveste, din desene animate sau carti.

                 Acelasi lucru mi-am dorit si eu .Micut fiind si petrecand mult timp cu bunicuta mea stiam o multime de povesti ,dar si de istorioare religioase,incat in fiecare zi doream sa fiu altcineva.

                  Bunica mea fiind o femeie foarte credincioasa  a incercat si a reusit sa ma educe in spiritul crestin,incat era foarte mandra de mine si ma lauda la toata lumea pentru faptul ca stiam o multime de rugaciuni la o varsta destul de mica.

                   Intr-o duminica dimineata ,dupa obisnuita rugaciune ,in fata sfintelor icoane asezate cu migala ,intr-o ordine doar de bunica cunoscuta, bunica mi-a spus ca a venit vremea sa mergem la Biserica si ca trebuie sa ne comportam ca niste crestini adevarati.   Nu stiu ce am inteles eu din ce a spus dansa,dar imi amintesc si acum cu mare emotie intalnirea cu Sfintii din biserica. Sfintii din Biserica erau mult mai mari decat cei de acasa,ei erau pictati in marime naturala,cu fetele foarte expresive , incat am strigat cat am putut de tare:

-Bunico,bunico! Sfintii ne privesc din icoane!

Bunica nu s-a suparat ca am vorbit atat de tare ,ci a completat:

             -Nu ,numai ne privesc, ei ne si aud si ne si ajuta,daca stim sa-i respectam !Sfintii sunt prietenii oamenilor!Noi trebuie doar sa le spunem cate o rugaciune si ei o duc la Dumnezeu care ne  indeplineste  toate dorintele bune!

         -Si care sunt dorintele bune ? am intrebat eu .

Bunica mi-a dat cateva exemple de dorinte bune si m-a avertizat ca daca avem ganduri rele pentru cineva ,Sfintii si Dumnezeu  se supara pe noi.

In timp ce vorbea  ,in inima si sufletul meu se aprinsese o mare dorinta ,de a o vedea pe mama ,care era plecata de trei ani la munca in Italia.

                Cu ochii plini de lacrimi am intrebat-o pe bunica in soapta:

               -Daca rog Sfintii sa o aduca pe mama e o dorinta buna sau rea?

Cu glasul tremurat si cu lacrimile siroind pe fata brazdata de trecerea anilor si multimea greutatilor,bunica m-a luat in brate si mi-a spus:

            -E cea mai buna dorinta,puiule!Hai sa ne rugam impreuna!

             Am ingenunchiat cu mare smerenie la icoana Maicii Domnului,unde bunica a rostit o rugaciune noua,apoi la icoana Sf.Gheorghe al carui nume port eu si mai apoi la icoana Sf.Imparati Constantin si Elena ,ocrotitorii casei noastre.Eu doream sa ne rugam la toate icoanele,dar bunica a spus ca e bine sa ascultam sfanta slujba si apoi o sa ne continuam rugaciunile.

              Slujba s-a terminat si parintele a inceput a predica cuvantul de invatatura al zilei respective ,despre sfintii-oamenii care L-au iubit atat de mult pe Dumnezeu,incat si-au lasat casa,familia pentru a vesti cuvantul lui Dumnezeu in tarile cele mai indepartate printre pagani unde si-au dat si viata, fiind martirizati .In felul acesta, Sfintii, tineri si maturi au castigat imparatia cea cereasca ,invesmantati cu lumina faptelor bune,a rugaciunii si a nadejdii,care impreuna cu Sfintii ingeri ridica imnuri de lauda si slava Sfintei Treimi.

               Eram cu totul captivat de citatele pe care parintele le rostea din vietile sfintilor ,imi imaginam cum s-au petrecut faptele incat nici nu mi-am dat seama cand s-a terminat predica.

               Cand am ajuns la miruit si m-am inchinat la Icoana Mantuitorului Iisus aflata pe iconostas,parintele mi-a spus  cu vocea-i calda :

                -Am vazut ca ai fost foarte atent in timp ce vorbeam ,asta inseamna ca ti-au placut istorioarele!Vrei sa afli mai mult despre vietile sfintilor?

                 -Da,vreau sa-i rog pe sfinti sa o aduca pe mama acasa !am raspuns eu timid si surprins ca parintele imi urmarise comportamentul,dar si increzator ca ma va ajuta.

Atunci ,parintele m-a mangaiat cu blandete pe crestet si mi-a daruit prima mea carte bisericeasca,,Proloagele”.

                  Eram atat de bucuros ca am cartea si imi placea atat de mult sa citesc din ea ,incat renuntasem chiar si  la joaca cu copiii,iar in fiecare seara ii povesteam bunicii ce am citit si ne rugam impreuna cu nadejde sfantului din ziua respectiva.

                  In curand s-a dovedit ca bunica a avut dreptate.Sfintii nu doar privesc ,ci si aud si indeplinesc dorinte bune,cand acestea sunt facute cu lacrimi si pocainta .Sfintii si Dumnezeu coplesiti de dorul meu si  lacrimile bunicii au adus-o pe MAMA.

       Deci este adevarat, ei sunt cei care fac legatura intre cer si pamant ,intre Dumnezeu si credinciosi .Ei  fac parte din viata nostra fiind ocrotitorii nostri ,ajutatori in necazuri  si modele de desavarsire trupeasca si sufleteasca.

                  Am inteles ca ,sfintenia nu este numai pentru cei mari, nu are varsta ,nu are un timp anume,ci este un dar al lui Dumnezeu pe care ni l-a facut la Sfantul Botez.Astfel,candoarea copilariei se intalneste pe acelasi plan cu sfintenia,incat prin simplitatea spiritului si puritatea inimii ajungem la cunosterea harului si iubirea dumnezeiasca.

                  Acum ,dupa aceasta minune din viata mea stiu ce vreau sa fiu. Vreau sa fiu un SFANT ,acesta este modelul meu de viata-pentru ca si eu la randul meu sa-i pot ajuta pe copiii care au dorinte bune.

                 Si unii oameni chiar reusesc sa fie sfinti pentru ca iau in serios cuvintele Sfintei Scripturi,,Fiti Sfinti, ca Eu,Domnul Dumnezeul vostru ,Sfant sunt’’(Levitic 19,2)

 

                                         

             

                                                                        Nan Marian –cls.a VIIa

                                                                        Centrul de zi ,,DANUT”

                                                                        Brosteni -Vrancea

                           

        Lucrarea a obtinut locul al II- lea la sectiunea Creatii literare din cadrul Festivalului ,,Sfantul Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi"2010

                               

                                                            

                        SFINTI ROMANI-MARTURISITORI AI DREPTEI CREDINTE

      Moastele sfintilor romani  fac minuni.Ele tamaduiesc sufletele  si trupurile celor credinciosi  ,alunga bolile si ispitele celor care le cer neincetat ajutorul  Sunt de asemenea  multe icoane ale sfintilor care fac minuni .Unul dintre sfintii care a primit darul lui Dumnezeu de a face minuni este si sfantul Ierah Mucenic Teodosie .Dumnezeu l-a ales pentru viata sa curata si sfabta ravntoare slujirii lui Hristos, pentru cinstirea si apararea credintei,suferind moarte muceniceasca .Misiunea sa arhiereasca si jertfa martirica au facut ca intotdeauna sa fie cinstit cu evlavie de crestinii din toata tara. Am aflat toate acestea la o varsta frageda cand suferinta pusese stapanire pe sufletele  si viata noastra de familie.

Intalnirea mea cu Sfantul Mucenic Teodosie

      În urma cu cativa ani, viata mea se  îndrepta spre  o prapastie a carui neant ma cuprinsese din toate directiile. Nu vedeam nici o punte de salvare. Mama mea era la spital , grav bolnava si doctorii ne spuneau sa ne pregatim de ceea ce este mai rau.Tatal meu era  plecat la munca in Italia, dar nu gasise nimic de lucru .Singura care mai avea o bruma de nadejde ca toate se vor rezolva, era bunica. Bunica ,o femeie foarte credincioasa care  in fiecare seara si dimineata aprindea candela si ingenunchea in fata icoanelor pentru rugaciunile sale smerite catre Dumnezeu.

       Imi amintesc , ca intr-una din seri dupa ce bunica a inceput sa rosteasca rugaciunile incepatoare mi-a facut semn  sa ma asez si eu alaturi de ea, sa ne rugam impreuna.Cu lacrimile suroind pe obraji , cu mainile impreunate si cu ochii ridicati catre icoana, ma rugam ingerului pazitor sa ma lumineze cum sa o ajut pe mama.In noaptea aceea am adormit plangand.Dupa un timp am inceput sa visez ca vorbeam cu ingerul meu pazitor .Ascesta imi spunea ca rugaciunile mele au fost auzite si a venit sa ma ajute.

     Cand l-am întrebat pe ingerul meu pazitor  cum poate fi vindecata mama  , mi-a spus simplu: Mergeti  la manastirea Brazi  , la Sfantul  Teodosie .

      L-am întrebat atunci cu o teribila ignoranta: da, de ce tocmai acolo ? Nu sunt toate manastirile  la fel? În loc de raspuns, mi-a zambit, a tacut si a disparut.
În fond îmi doream atat de mult ca mama sa fie sanatoasa incat de  ce sa nu încerc sa fac tot ce pot ca acel ceva sa se împlineasca!

       Nu am mai avut rabdare pana dimineata si am trezit-o pe bunica spunandu-i visul meu. La inceput bunica mi-a spus  ca e pacat sa credem in vise , dar mai apoi a inceput sa faca planuri de plecat la Brazi. Nici nu se luminase de ziua si deja gasise un vecin cu masina care sa ne duca pana acolo.
 
Tot drumul bunica a oftat ,iar eu am plans   ,am plans de durere si fericire, un amestec de sentimente . Simteam  o emotie intensa ,dar si vinovatie .Dar eram convins ca totul se va rezolva-stiam ca Dumnezeu e iubire.

 Pe masura ce ma apropiam de manastire ,am înteles ca dorinta mea nu era decat O MARE PRETENTIE IN FATA Lui DUMNEZEU.Într-o secunda am inteles realitatea: eu vroiam ca Dumnezeu sa joace rolul de magician si sa-mi împlineasca dorinta- sa o vindece pe mama !De ce nu? Doar EL POATE! Iar pentru asta il luam intermediar pe Sfantul Teodosie . 

Am pasit cu inima stransa pe aleile manastirii .Nu mai fusesem niciodata int-o manastire, totul era atat de frumos si de perfect .Era un peisaj desprins din povesti .Dar  sunetul puternic al clopotului  care chema maicile la rugaciune,mi-a amintit de ce suntem  acolo. O maica cu chip de inger a venit spre noi si ne-a intrebat pe cine cautam.Atunci eu am raspuns in graba :

-Pe Sfantul Teodosie! Unde il putem gasi?

Bunica a incercat sa intervina ,sa spuna ceva, dar maica a oprit-o.Apoi cu un zambet sters

 m-a intrebat:

-Ce treaba ai cu dansul?

      Eu am inceput sa-i povestesc toate necazurile noastre si visul care ne-a determinat sa venim la manastire. In timp ce eu vorbeam  din ochii maicii picurau lacrimi care se prelingeu pe obrajii sapati de riduri. Am intrebat-o de ce plange ,dar nu mi-a raspuns .M-a mangaiat pe obraz, m-a luat de mana si a spus sa mergem cu dansa. Am intrat intr-o biserica micuta unde am fost invaluiti de o mireasma deosebita .Ne-am inchinat la icoana Maicii Domnului ,apoi am ajuns in fata unei racle de sticla, deasupra careaia se afla un portret a unui barbat. Bunica si maica au ingenuncheat in fata acesteia. Eu eram foarte nedumerit si ma uitam spre Sfantul Altar asteptand sa vina Sfantul Teodosie sa vorbeasca cu noi.

      Bunica m-a chemat sa ne rugam si sa citim impreuna Acatistul  Sfantului  Ierarh Teodosie.Atunci am inteles ca Sfantul Teodosie nu este preotul manastirii ,ci Ocrotitorul spiritual al acesteia si ca in racla la care  ingenunchease bunica si maica se aflau sfintele sale moaste. In timp ce ne rugam au venit si  celelate maici care au inceput sa inalte rugaciuni de cerere ,de lauda si de multumire,dar si cantari Sfantului Mucenic Teodosie pomenind mereu numele mamei.

    Slujba s-a terminat,iar apoi maica –inger m-a condus la grota unde a fost gasit Sfantul si mi-a istorisit viata acestuia spunandu-mi si despre minunile savarsite . La despartire maica m-a asigurat ca Sfantul mi-a auzit rugaciunea si mama o sa se faca bine.

    Am plecat cu sufletul în pace. O liniste duhovniceasca imi invaluia sufletul, spiritul si inima .Momentan ,toate problemele mele se rezolvasera , intrebarile primisera raspunsul cel dorit ,iar ceata coborata pe ochii mei obositi de atata suferinta  s-a ridicat si am vazut soarele  .In clipa aceea am stiut ca mama se va vindeca.Am aflat ca prin rugaciuni puternice si smerite,   prin credinta , prin puterea tamaduitoare a sfintilor martiri -marturisitori ai dreptei credinte si  actionand duhovniceste ,cu dragoste, rabdare si nadejde in puterea Sfintei Treimi,putem birui boala si necazurile.

     Dupa ce  mama a fost externata ,primul drum l-am facut la Sfantul Ierarh Teodosie.Asa ii promisesem Sfantului cand am plecat si am vrut sa vada ca nu am uitat.Am venit sa ii multumim impreuna pentru binefacerile sale.

                                                                                                  Ghilaciu Andrei-cls.a VIIIa

                                                                                                        Centrul de zi ,,DANUT”

                                                                                                          Brosteni-Vrancea

                                                                  

Rezultate festival,,Maica Domnului,Imparateasa cerului si a pamantului" (29-09-2010)

   Evenimentul a fost marcat de sfintirea troitei ,, Maica Domnului Oranta" realizata de pictor iconar  Cirjan Mihaela .Slujba de sfintire a fost oficiata de Inalt Preasfintitul Arhiepiscop Epifanie , Parintele Protopop Maftei Stefan, preot Dabija Vasile, preot Ionescu Cristian, preot Latcan Nicolae , preot Norocea Dorel.

In cadrul festivalului concurs ,,Maica Domnului ,Imparateasa cerului si a pamantului "la sectiunea muzica psaltica au participat  si au obtinut urmatoarele premii:
*2 grupuri vocale :-invatamant liceal -grupul,,Sf. Nectarie "de la Parohia Ghimicesti ,coordonat de parintele Dabija  -PREMIUL I
                         -invatamant  gimnazial  grupul ,,Danut" de la parohia Brosteni I,coordonat de profesor religie Rosu Silviu si invatator Jana Tigaeru-PREMIUL I

*7 solisti vocali : -2 de la invatamant liceal: -Papuc Vasilica ,cls a Xa .localitatea Vidra ,PREMIUL I coordonator profesor muzica Rosu Ioana;
                                                    -Vasilache Crina ,cls. a IXa , localitatea Mera, PREMIUL I coordonator profesor Melu Gabriela;
                          -4 de la invatamant gimnazial:
   -Docan Daniela ,cls. a Va, Centrul de zi  ,,Danut"PREMIUL FESTIVALULUI coordonator invat.Tigaeru Jana;
   -Hagiu Nicoleta , cls a Va ,Centrul de zi ,,Danut'',PREMIUL I coordonator invatator Jana Tigaeru
    -Ghilaciu Andrei , cls a VIIIa , Centrul de zi ,,Danut''PREMIUL SPECIAL coord. prof. Rosu Silviu;
   -Bahnea Daniel , cls a VIII, Centrul de zi ,,Danut'PREMIUL SPECIAL coordonator prof Rosu Silviu
                         -1 de la invatamant primar :  Ghilaciu Ana Maria,cls. a IVa ,PREMIUL SPECIAL Centrul de zi ,,Danut''coordonator prof. Rosu Ioana

La sectiunea Arta religioasa -pictura pe sticla si lemn au participat si au obtinut:
-Nastase Diana cls. a Xa ,Brosteni PREMIUL I
-Brulung  Georgiana cls. a Xa Brosteni PREMIUL II
-Guta Elena cls a X a Ghimicesti PREMIUL I
 -Patrascanu Alexandra  cls a IXa Ghimicesti PREMIUL I
-Bouros Georgiana cls. a XIIa Odobesti PREMIUL I
-Galoiu Luana cls a VIIIa Focsani PREMIUL III
-Gheba Ana Maria  cls a VIIIa Brosteni PREMIUL III
-Ghilaciu Andrei cls.a VIIIa Brosteni     PREMIUL I
-Bahnea Daniel cls, a VIIIa Brosteni PREMIUL II
-Stoian Bogdan cls aVIIIa Brosteni PREMIUL II
-Nan Marian cls. a VIIIa Brosteni PREMIUL I
-Vlase Dorin cls a VIIIa Brosteni PREMIUL III
-Nan Ionela cls. a VIa Brosteni PREMIUL II
-Hagiu Nicoleta cls.a Va Brosteni PREMIUL I
-Marin Simona cls a IVa Focsani PREMIUL I
-Simiciuc Adina cls a IVa Focsani PREMIUL I
-Brulung Bianca cls a IIa Brosteni PREMIUL I

      Juriul festivalului a fost format din :prof. Panaite Felicia , Carjan Mihaela- pictor iconar ,Ionescu Cristian-preot, Tertiu Veronica-invatator . Juriul a acordat premiile  respectand regulamentul festivalului -pe sectiuni si categorii de varsta.Toti participantii au primit diplome si premii constand in carte religioasa ,iconite si dulciuri.Acestea au fost acordate prin bunavointa Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei, Protoieriei Odobesti, Parohiei Brosteni I,Carrefour Focsani.Pentru buna organizare si desfasurare a evenimentului au colaborat :dna Mihaela Bordea-SC Aurora Odobesti,dna Camelia Simiz-SC Pandora Focsani, dna Rodica Guzu -Galeriile de Arta Focsani,dna Veronica Tertiu -invatator, dra Larisa Gheorghiu -asistent medical, dna Buchidau Ioana- SC Perla Vrancei ,dna Sbirciog Mimi -educator,dl Dascalu Nicolae -decan facultatea Bioterra Focsani, dna Oancea Valeria educator, dna Claudia Bacanu -farmacist, dna Mihaela Moga asistent manager ,Galoiu Ecaterina -psiholog, dl. Dan Nicolescu, Primaria Brosteni,Ponea Cateluta -student, Nastase Costinel -student, Ciuta Ionut –student,Otelas Danut-elev.

Festivalul,,Maica Domnului ,Imparateasa Cerului si a Pamantului" desfasurat la parohia Brosteni I ,prin Centrul de zi ,,Danut" initiat si organizat de coordonatorul Centrului , psiholog Norocea Elisaveta a reunit iubitori de muzica psaltica   si pictura religioasa . Tineri si varstnici, elevi si profesori, enoriasi si preoti au avut prilejul de a asculta cuvant de invatatura si a fi binecuvantati de Inalt Presfintitul Arhiepiscop Epifanie. Evenimentul a fost mediatizat in mass-media locala si nationala prin intermediul Ziarului de Vrancea prin participarea dnei redactor Silvia Vranceanu si a televiziunii Atlas TV prin prezenta dlui Vasile Condrut, Trinitas Tv

4 premii de la Festivalul Religios,,Sfantul Ierarh Teodosie de la Brazi" (29-09-2010)

4 premii de la Festivalul Religios „Sf. Ierarh Mucenic Teodosie al II-lea, de la Brazi "2010 ,au mers la  copiii  Centrului de zi ,,DANUT''

Festivalul Religios „Sf. Ierarh Mucenic Teodosie al II-lea de la Brazi” şi-a desemnat, sâmbătă, câştigătorii. Manifestarea, ajunsă la cea de-a II-a ediţie, s-a desfăşurat în perioada 23-25 septembrie, fiind organizată de Primăria Panciu, Patriarhia Română, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, Protoieria Panciu, Inspectoratul Şcolar Judeţean, liceele „Ioan Slavici” şi „Al. I. Cuza”, în colaborare cu deputatul PSD de Vrancea Ciprian Nica şi preotul Ion Ciobotea, protoiereu al Protoieriei Adjud. „Acest festival este dedicat, exclusiv, micuţilor creştini din judeţul Vrancea. Acest proiect are aşteptări mari şi sperăm să păstreze o legătură strânsă între şcoală şi biserică. În al doilea rând, vrem să scoată la lumină valorile vieţii noastre străbune, respectiv valorile culturii creştine”, a declarat preotul Ion Ciobotea, cel care, în urmă cu un an, a avut ideea organizării concursului la Brazi. „Am ales această mănăstire pentru caracterul special dat de faptul că aici se află moaştele Sf. Ierarh Teodosie, întemeietorul acestui lăcaş”, a precizat preotul Ciobotea.

Inalt Preasfintitul Parinte EPIFANIE,Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei a binecuvantat desfasurarea concursului si concurentii .
Şi în acest an concursul de la Mănăstirea Brazi a beneficiat de interesul elevilor, care au înscris un mare număr de lucrări la toate cele trei secţiuni, motiv pentru care juriul de specialitate a avut o  misiune grea în desemnarea câştigătorilor.
În final, cei mai buni de la secţiunea Artă creştină au fost declaraţi păncenii Teodora Andronic, Mihaela Loredana Stoica şi Georgiana Sufleţel, care au reprezentat Liceul „Ioan Slavici”, precum şi colegul lor de la Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza”, Remus Antonesei, dar şi focşănenii Dorin Cristea, de Liceul Pedagogic „Spiru Haret”, Andra Apopei, de la Şcoala „Al. Vlahuţă”, precum şi reprezentanţii Centrului de Zi „Dănuţ” din Broşteni, Andrei Ghilaciu şi Nicoleta Hagiu.
La Creaţie literară-eseu, laurii au revenit reprezentanţilor Liceului Tehnologic din Panciu Anda Merloiu, Andreea Silvia Ragea şi Vlăduţ Iliescu, dar şi Elenei Guţă, de la „Ioan Slavici”iar reprezentantul Centrului de zi ,,DANUT'',Andrei Ghilaciu a obtinut locul al II lea, cu lucrarea ,,Intalnirea mea cu Sfantul Teodosie"

La Cântec de toacă, secţiune care s-a desfăşurat sâmbătă, premiul I a fost obţinut de Marina Dragu, Dorin Cristea, Aura Chiradi, Matei Filip, Cosmin Boldaş, Cătălin Irimia, Ionuţ Stoica, Narcis Marin şi Octavian Ionuţ Pătrăşcan.La sectiunea cantec de toaca ,reprezentantul Centrul de zi DANUT , Marian Nanu a obtinut locul al III lea.

 

Concursuri initiate de centrul de zi,,DANUT'' (14-08-2010)

 ARHIEPISCOPIA BUZAULUI  SI  VRANCEI
PAROHIA ,,SF.GHEORGHE "BROSTENI-VN

centru

DESCHIS CU BINECUVANTAREA   INALT PREASFINTITULUI PARINTE ARHIEPISCOP EPIFANIE

vă invită la

FESTIVALUL -CONCURS ,,MAICA DOMNULUI ,IMPARATEASA CERULUI
SI A PAMANTULUI"

6 SEPTEMBRIE ,2010 BROSTENI -la sediul Centrului de zi ,,DANUT"

PROGRAM:

LUNI,6 SEPTEMBRIE,2010

10/11:00 - Sosirea participanților

11:30 - Cuvânt de invatatura adresat participanților de către reprezentantul Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei  și  Slujba de sfintire a Troitei,,Maica Domnului Oranta"

12:30 Deschiderea oficiala a Festivalului-Concurs,,Maica Domnului,Imparateasa Cerului si a Pamantului"

-  vernisajul    icoanelor pe sticla si lemn

 - Recital de  cantece psaltice si pricesne ortodoxe susținut de copiii participanți. (Rugăm pe cei care doresc să participe la recital sa se anunțe din timp pentru a putea fi prevăzuți în program cu numele si piesele interpretate)

14:30 Pauza pentru jurizare si gustare

15:30 Premierea pentru ambele sectiuni si Gala Laureatilor

16:3o Incheierea activitatilor

               Proiect educaţional:,, Cu noi este DUMNEZEU''

           Parohia ,,Sfantul Gheorghe"Brosteni, jud.Vrancea prin Centrul de zi ,DANUT''in parteneriat cu Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei, Protoieria  Odobesti si Inspectoratul Scolar Judetean ,vă invită să participaţi la activităţile proiectului educational ,,CU NOI ESTE DUMNEZEU":propuse a se desfăşura în perioada septembrie 2010 - septembrie 2011.

 Obiectivele proiectului constau în :

*Cunoasterea si iubirea lui Dumnezeu ,ca fundament al mantuirii omului.

*Formarea virtutilor crestine si consolidarea deprinderilor de comportament moral-religios.

*Cunoasterea invataturii Sfintelor Scripturi  prin intermediul povestirilor biblice ,accesibile varstei copiilor, precum si prin povestiri ,piese de teatru ,poezii,cantece cu mesaj moral -religios

*Promovarea interdisciplinarităţii şi a unei atitudini deschise şi constructive în abordarea educaţiei religioase în context european şi în motivarea elevilor pentru actul de invatare.

         Sub genericul..MAICA DOMNULUI ,IMPARATEASA CERULUI SI A PAMANTULUI"luni,6 septembrie, 2010,ora 11,se va desfasura festivalul -concurs de arte plastice si muzica religioasa dedicat celor doua mari sarbatori a Nascatoarei de Dumnezeu:Adormirea si Nasterea Sa.

REGULAMENT DE ORGANIZARE

          Concursul se deruleaza pe doua sectiuni:arte plastice si muzica psaltica/pricesne dedicate Maicii Domnului   si se adreseaza copiilor de la clasele I-VIII si IX-XII din parohiile judetului Vrancea, selectionati in prealabil de preoti sau profesorii de religie,muzica  si  desen.

          Gala de premiere se va desfasura  in aceeasi zi.  

          Înscrierea participanţilor se va face până la data de 31 august 2010 , telefonic sau prin e-mail pe adresa persoanelor de contact.

*SECTIUNEA ARTE PLASTICE

       Pentru a evita  expedierea prin posta si taxele postale, rugam ca lucrarile sa fie aduse in ziua concursului..

Tema lucrarilor este ,,Maica Domnului ,simbolul existentei noastre crestine "

Lucrarile vor fi in format A4 sau A3,iar tehnica de lucru in tempera sau acuarela si vor avea scrise pe spate :titlul lucrarii, numele si prenumele copilului, varsta, clasa parohia,localitatea si numele cadrului didactic coordonator.

Evaluarea lucrarilor se va realiza prin jurizarea acestora de o comisie de specialitate formata din profesori si preoti.

*SECTIUNEA MUZICA

Concursul se va desfasura pe doua categorii:

-Muzica psaltica (solisti si grupuri );

-Pricesne ortodoxe (solisti si grupuri)

Pentru fiecare din aceste genuri vor participa copii pe categorii de varsta:

*ciclu primar

*ciclu gimnazial

*ciclu liceal

Prezenta in concurs consta in interpretarea a  doua cantece psaltice(axion, tropar,cantece calofonice) si /sau pricesne care sa ateste calitatile interpretative ale concurentilor.

Juriul va fi format din o comisie de specialitate formata din preoti si profesori de religie si muzica.

Juriile  vor acorda pentru fiecare sectiune un premiu I,II,III, mentiuni si premii speciale pe fiecare categorie de varsta.

Se vor acorda diplome elevilor si cadrelor didactice /preotilor coordonatori.

Persoane de contact:

Coordonator Centrul de zi ,,DANUT''psiholog Norocea Elisaveta,(0721367625)Coordonator concurs preot Norocea Dorel(0721367625)Profesor Rosu Silviu 0721067774.

e-mail: centrul.danut@yahoo.com;www.centruldanut.org

Nou! Clipuri video de la Centru (08-10-2009)

Puteti vedea clipuri noi adaugate in sectiunea "Video Centrul Danut". Pentru a vedea filmuletele, clic aici !

Extinderea Centrului Danut (11-08-2009)

Datorita activitatilor desfasurate si a numarului mare de beneficiari, spatiul actual al centrului este insuficient. Astfel, ne-am propus sa extindem Centrul prin construirea unei sali multifunctionale care ar avea rol atat de sala de lectura, cat si pentru activitatile artistice. Sala va include o scena si o biblioteca.

Pentru a finaliza acest proiect, in sprijinul copiilor cu CES, avem nevoie de generozitatea dvs. Numele si gestul dumneavoastra vor ramane vesnic inscrise in mintea si in sufletul nostru. Va multumim !

In functie de posibilitatile dvs, puteti sa ne ajutati cu :

- materiale de constructie (rigips, var lavabil, vata termoizolanta, gresie faianta etc.)

- mobilier

- rechizite scolare

- sume de bani

 

Biblioteca de vacanta deschide piticilor apetitul pentru lectura (19-07-2008)

Copiii care vor sa se intilneasca cu colegii de scoala au la dispozitie programele variate ale Bibliotecii pentru Copii si Tineret

Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu" va derula in aceasta vara un proiect educational si de cercetare privind atitudinea copiilor fata de lectura in afara scolii. In parteneriat cu "casa cartilor", la proiectul "Biblioteca de vacanta" participa si Inspectoratul Scolar Judetean Vrancea si mai multe scoli din judet. Astfel, pe parcursul intregii vacante de vara, Sectia pentru copii si tineret a Bibliotecii Judetene va derula programul "Conexiuni" sau "Interfetele lecturii", initiat de inspectorul de limba si literatura romana, prof. Elena Aluculesei si prof. Mariana Raneti de la Scoala "Al. Vlahuta", cu ajutorul bibliotecarilor Teodora Fintinaru si Margareta Tatarus. Acest proiect va avea un cadru flexibil de organizare, implica multi elevi si se desfasoara in mai multe locatii: sala de lectura in aer liber, sala multimedia, parcuri, casa memoriala "Al. Vlahuta", casa memoriala "Vasile Voiculescu", Scoala "Mihai Eminescu" Galati, Scoala "Ion Creanga" Buzau si Centrul de zi "Danut" care functioneaza pe linga parohia din satul Pitulusa, comuna Brosteni. "Copiii au libertate in alegerea activitatilor, textelor, volumelor, dictionarelor, enciclopediilor, a vizionarii filmelor artistice si a documentarelor pentru copii, stimulind lectura de suprafata, dar si pe cea de profunzime. Toti cei implicati in acest proiect doresc ca elevii participanti sa-si formeze si sa-si imbunatateasca deprinderi de lectura, tehnici de studiu individual, competente de comunicare orala si scrisa, prin orientarea activitatii spre lucrul in echipa, stimulind initiativa, spiritul competitiv si cooperant", spun organizatorii acestui proiect. Copiii care isi doresc activitate si relationare pe timpul vacantei au la dispozitie programul de lucru al Sectiei destinate in principal lor. Astfel, lunea se desfasoara in sediul de pe Titulescu Clubul de lectura - Biblioteca povestilor, martea - Biblioteca virtuala, miercurea - Ecobiblioteca, joia - Auditia de joi, iar vinerea - Atelier de creativitate - versuri, eseu si Clubul de desen "Povesti colorate".

Citeste stirea in Ziarul de Vrancea aici.

Pentru copilul din cer - Antena1 (24-04-2008)

"Pentru copilul din cer"


Un copil in cer si mai multi pe pamant. Dupa ce si-au pierdut unicul baiat, doi parinti impart acum dragostea lor altor copii. Intr-un sat din Vrancea, micutii se joaca, picteaza si iau cursuri de balet, intr-un centru special. Totul e gratuit. E singura alinare a unor parinti care nu mai au pentru cine sa munceasca. Vor ca macar copiii altora sa fie fericiti.

Vizioneaza tot clipul video site-ul Antena 1 aici

Copiii de la Centrul "Danut", in vizita la pompieri (30-11--0001)

Copiii de la Centrul de Zi "Danut" din comuna Brosteni au venit ieri la prinz intr-o vizita la sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. 

Micutii, insotiti de profesoare, au fost primiti de col. Paul Rotaru, seful ISU, dar si de angajatii institutiei. Copiii au adus mai multe tablouri pentru pompieri si au primit in schimb sepcute cu sigla institutiei si data de 1 iunie - Ziua copilului. Inspectorul sef a cerut si un "ajutor" in schimbul cadourilor facute. "Sa cresteti mari si sa ne ajutati si pe noi la batrinete!", a spus Paul Rotaru. Copiii au fost invitati pentru a vedea tehnica de interventie. Copiii au primit pentru citeva minute casca de pompieri si au stat la volanul autospecialei de descarcerare. In final, inspectorul sef i-a invitat pe copii la o masa calda, la popota unitatii.

Citeste mai mult  in Ziarul de Vrancea

Noutati

Doamna JANA TIGAERU -Invatatoarea care a facut 4.000 de ore de munca voluntara
29-09-2010
Creatie literara -eseuri cu tema religioasa realizate de copiii Centrului ,,DANUT''
29-09-2010
Rezultate festival,,Maica Domnului,Imparateasa cerului si a pamantului"
29-09-2010

Despre Centru


  Centrul de Zi "Danut" a fost deschis la initiativa si cu contributia majora a familiei preotului Dorel Norocea, cu binecuvantarea P. S. Episcop Epifanie, la 29 Iunie 2006.
Centrul este acreditat de Comisia de Acreditare a Furnizorilor de Servicii Sociale Vrancea.Copyright (c) 2006.  ADVERCO  Focsani
Toate drepturile rezervate
Design and promotion
                  by